Apple-topman Tim Cook verdedigt in een interview dat zijn bedrijf Google tot de standaardzoekmachine voor de iPhone maakt, waar Apple naar verluidt miljarden dollars van Google voor ontvangt. Dit doet Cook, omdat er volgens hem geen beter alternatief is.

Tegenover Axios van HBO zegt Tim Cook dat hij denkt dat Googles zoekmachine de beste is. Hij zei dit in het kader van een stellingname tegen een kritische vraag of het wel bij Apple past dat het bedrijf geld van Google aanneemt om het als de centrale zoekmachine op iPhones in te stellen, terwijl Apple ook vaak zegt het belangrijk te vinden de privacy van zijn gebruikers te beschermen.

In dat kader stelt Cook dat zijn bedrijf bij de eigen Safari-browser veel controlemiddelen heeft ingesteld om de privacy te beschermen. Zo stipt hij aan dat privébrowsen mogelijk is en dat 'intelligente trackerpreventie' aanwezig is. Hij stelt dat Apple op allerlei manieren gebruikers helpt bij hun dagelijkse bezigheden, maar dat de samenwerking met Google 'niet perfect' is.

Persbureau Bloomberg zette in september een aantal schattingen van analisten naast elkaar, over hoeveel geld Apple van Google krijgt voor instellen van Google als de standaardzoekmachine. De schattingen liggen uiteen van 3 tot 9 miljard dollar, al gaan de meeste schattingen uit van 3 tot 4 miljard dollar per jaar.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment