Chipmaker Qualcomm wil begin 2018 voor het eerst een chip uitbrengen die de nieuwe mobiele 5G-internetstandaard ondersteunt. Deze zal vooral geschikt zijn voor beperkte tests.

De Snapdragon X50-modem moet snelheden van 5 Gbps behalen, meldtEngadget dinsdag. Dat is ongeveer tien keer zo snel als de hoogste 4G-snelheden.

Voor het 5G-internet worden zeer hoge radiofrequenties gebruikt. Die kunnen geen grote gebieden dekken en kunnen niet door muren heen stralen.

5G-zenders zouden daarom vooral nuttig zijn om kleinschalig extra internetcapaciteit te leveren in drukke gebieden. Qualcomm beloofde eerder dit jaar op telecombeurs MWC dat zijn 5G-zendmasten buitenshuis een bereik van 150 meter hebben.

Standaard

Telecomproviders willen 5G-technologie rond 2020 daadwerkelijk beschikbaar maken voor consumenten. Het is echter nog onduidelijk of dat gaat lukken.

De uiteindelijke standaarden die providers wereldwijd moeten gaan handhaven zijn nog niet vastgelegd. Verschillende telecombedrijven experimenteren nog met uiteenlopende technieken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment