KPN wil zijn organisatie en systemen verder versimpelen, wat in de periode van 2019 tot en met 2021 tot een besparing van minstens 350 miljoen euro moet leiden. Daarnaast wil het bedrijf zijn infrastructuur verbeteren met meer glasvezel en '5g-ready'-hardware.

Volgens KPN heeft de in 2014 in gang gezette versimpeling van het bedrijf al voor een besparing van 650 miljoen euro gezorgd en start in 2019 fase twee van die strategie. Hierbij versimpelt, automatiseert en digitaliseert KPN zijn it-systemen, wat tot 2021 een besparing van 350 miljoen euro moet opleveren.

Mede door verdere automatisering kan volgend het bedrijf de organisatie ook eenvoudiger. "Dit resulteert naar verwachting tot een versnelde reductie in de totale uitgaven die arbeidsgerelateerd zijn", meldt KPN. Dit is een indicatie dat het bedrijf banen gaat schrappen.

Als prioriteit voor de periode tot 2021 noemt KPN het bouwen van een geconvergeerde infrastructuur voor vast en mobiel. Het telecombedrijf wil tegen 2021 een miljoen nieuwe huishoudens op ftthaangesloten hebben. Na de overname van Reggefiber in 2014 trapte KPN op de rem bij de aanleg van glasvezel naar bestaande huizen. In plaats daarvan probeerde het bedrijf zoveel mogelijk snelheid uit zijn koperlijnen te persen.

Voor de komende jaren is de verwachting dat KPN's grote concurrent VodafoneZiggo de snelheden van zijn kabelaanbod flink gaat opschroeven, tot 5GBit/s down, dankzij de komst van de docsis 3.1-standaard naar kabelmodems. Dat is waarschijnlijk de reden dat KPN zijn ftth-uitrol weer hervat. Daarnaast zet KPN, niet verwonderlijk, in op 5g, door zijn mobiele netwerk hier geschikt voor te maken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment