De lancering van de herfstupdate van Windows 10 verliep niet bepaald zonder problemen. Microsoft besloot zelfs de uitrol even stil te zetten, om de software nog enkele malen flink te testen op mogelijke issues. Wat ging er allemaal mis?

windows 10 update

Kort na het verschijnen van de herfstupdate kwamen er steeds meer berichten van gebruikers naar buiten, die flinke problemen ondervonden met de opgepoetste versie van Windows 10. Het meest verontrustende probleem was waarschijnlijk dat enkele gebruikers persoonlijke data kwijtraakten. Na installatie van de update werden er diverse bestanden verwijderd, vooral bestanden die in de mappen Documenten en Afbeeldingen stonden.

Maar niet alleen afbeeldingen en documenten verdwenen: er waren ook meldingen dat apps niet meer te vinden waren, waaronder Spotify.

220 GB aan bestanden kwijt

In één geval verloor een gebruiker 60 GB aan data, al kwam hij er gelukkig later achter dat deze bestanden door de update waren verplaatst van de computer naar een tweede schijf.

Voor een andere gebruiker was het scenario nog veel erger: deze verloor maar liefst 220 GB aan bestanden, die in de afgelopen twintig jaar waren aangemaakt. Het terugzetten van een eerdere Windows 10-versie hielp niet en in dit geval waren de bestanden ook niet verplaatst.

Blauwe Scherm des doods

Pijnlijk was ook het 'blauwe scherm des doods' (BSOD), dat zich vooral op laptops en computers van HP manifesteerde. Door BSOD reageert je pc niet meer en krijg je een blauw scherm te zien. Dit bleek gerelateerd aan een probleem met de drivers voor het toetsenbord. Enkele gebruikers konden hun computer helemaal niet meer opstarten.

Verder bleken er nog wat kleinere, maar niet minder vervelende, problemen, onder meer gerelateerd aan de audiodrivers.

De herfstupdate ging nogal gepaard met wat problemen.

Oplossing

Inmiddels heeft Microsoft een groot deel van de issues opgelost, maar de update rolt nog altijd niet helemaal probleemloos uit. Windows 10 heeft een ingebouwde troubleshooter, waarmee je problemen kunt identificeren en (hopelijk) ook kunt oplossen.

Ga hiervoor naar het startmenu en klik op het tandwieltje om bij de instellingen van je pc te komen. Onder Bijwerken en Beveiliging vind je links in het menu Probleem oplossen. Klik hierop en ga naar Windows Update. Hier vind je de probleemoplosser.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment