De bedrijven Locatus en Citytraffic zijn gestopt met het tracken van bezoekers aan binnensteden via sensoren. Dat hebben de bedrijven gedaan na een recente publicatie van de Autoriteit Persoonsgegevens, die erop wees dat wifitracking alleen in uitzonderingsgevallen mag.

Door het stoppen van meten houden de bedrijven geen bezoekcijfers meer bij in Enschede, Deventer, Zutphen, Apeldoorn, Arnhem, Groningen, Leeuwarden en Den Haag, meldt De Stentor. Locatus en Citytraffic zetten sensoren in binnensteden neer om gemeentes en winkels te voorzien van statistieken over hoeveel mensen in de binnenstad komen en waar zij bij benadering verblijven.

De Autoriteit Persoonsgegevens zei een paar weken geleden dat wifi-tracking alleen in uitzonderingsgevallen mag. Er zijn wel situaties waarin wifitracking is toegestaan, maar dan gelden er strikte voorwaarden. Er zijn drie wettelijke gronden op basis waarvan wifitracking mag: toestemming, een gerechtvaardigd belang of het uitvoeren van een overeenkomst. Het verkrijgen van toestemming is veelal niet aan de orde bij nietsvermoedende smartphonegebruikers in bijvoorbeeld winkelcentra. En bij het uitvoeren van een overeenkomst als grond gelden strikte voorwaarden voor bedrijven.

Als bedrijven toestemming hebben gelden bovendien strikte eisen aan de anonimisering; Locatus zegt tegen de krant dat het niet duidelijk is of ze daaraan kunnen voldoen. Dat betekent dat steden voorlopig niet kunnen beschikken over bezoekcijfers. De AP zegt tegen De Stentor dat het niet bekendmaakt of het deze bedrijven heeft gevraagd te stoppen met wifitracking. "Wat ons betreft is het ook: wie de schoen past, trekke hem aan", aldus de woordvoerder.

De privacywaakhond heeft organisaties al vaker op de strenge wettelijke eisen voor de toepassing van wifi-tracking gewezen. Zo wees de toezichthouder in 2016 gemeenten en bedrijven al op de toenmalige geldende regels omtrent wifi-tracking, die deels overeenkomen met de huidige regelgeving van de algemene verordening gegevensbescherming.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment