Google voorziet veel van zijn apps van een nachtthema of donkere modus maar Google Chrome en Gmail voor desktop blijven nog achter. Gelukkig zijn er alternatieven die hetzelfde effect creëren.

Google: donker thema is beter

Google heeft op de afgelopen Developer Summit toegegeven dat een donker thema veel beter is voor de accuduur van een smartphone. Dan is het nogal tegenstrijdig om het Material Design versie 2 met al zijn witte elementen overal in je apps door te voeren. Gelukkig ziet Google nu in dat beide heel goed samen werken en voorziet vele apps van het vernieuwde Material-design en een donkere modus.

Ondertussen wachten we nog op een donkere modus voor Google Chrome en Gmail voor desktop. Het lijkt er in ieder geval op dat Google een donker thema voor zijn Chrome-browser aan het testen is. Tot die tijd kun je zelf een donkere modus, of iets wat er op lijkt, toepassen in Chrome en Gmail. Hoe dat werkt, lees je hieronder.

Donker thema in Gmail

Er is geen officiële donkere modus voor Gmail maar er zijn wel donkere thema's die je kunt toepassen in deze e-mailapplicatie. Hiervoor ga je in Gmail naar het radar-icoontje rechts bovenin en klik je op 'Thema's'. 

Aantekening

Er komt een pop-up tevoorschijn met allerlei thema's en als je naar beneden scrollt in het venster, kom je een zwart vlak met  het zwarte thema tegen. Deze kies je om Gmail van een mooi donker uiterlijk te voorzien. Overigens zijn hier ook meer donkere thema's op basis van een afbeelding te vinden.

Aantekening

Donker thema in Chrome

Zoals gezegd is Google bezig met een donker thema voor zijn Chrome-browser maar daar kunnen we nog niet van genieten. Totdat de officiële aankondiging er is, kunnen we wel een Chrome-extensie gebruiken die hetzelfde effect simuleert. De Chrome-extensie heet 'Dark Mode' en kun je hier in de Chrome Store downloaden. Als je de extensie hebt geïnstalleerd, verschijnt er een schakelaar rechts boven in de browser en met deze schakelaar kun je een donker thema instellen. Als je de pagina of na het omzetten van de schakelaar ververst of opnieuw start, zal er een donker thema toegepast zijn. Op deze manier kun je Drive, Keep, Gmail en vele andere websites in een donkere modus te bekijken wat prettiger is voor je ogen.

Dat geldt overigens alleen voor de pagina zelf, de bladwijzerbalk, zoekbalk en de tabbladen van Chrome zelf worden niet aangepast.

NOS

Reacties mogelijk gemaakt door CComment