Camerabeelden van 200.000 bewakingscamera's van particulieren en bedrijven zijn bruikbaar voor de politie. Doordat die camera's in een database staan, kan de politie snel achterhalen of in de buurt van een misdrijf een camera hangt. De politie roept mensen en bedrijven met bewakingscamera's op zich ook aan te melden. Nu beschikken de rechercheurs nog maar over een fractie van de naar schatting anderhalf miljoen camera's in Nederland. 

 

Camera's

Dergelijke camera's leidden bijvoorbeeld na de gewelddadige verkrachting van een 20-jarige vrouw in Rotterdam tot de opsporing van de 18-jarige verdachte. Politie en justitie waren dag en nacht bezig met het onderzoek. Aan de hand van het summiere signalement én camerabeelden op de route is deze verdachte in beeld gekomen bij de politie. ,,Het is ouderwets speurwerk geweest’', zei een woordvoerder hier eerder over.

Angst

De 200.000 camera’s zijn aangemeld bij de databank Camera in Beeld. Door die database kan de politie snel achterhalen of in de buurt van een misdrijf een camera hangt en de beelden daarvan inzetten bij de opsporing.

Toch melden lang niet alle eigenaren hun camera's aan bij de politie. Dit kan zijn uit angst dat ze bijvoorbeeld de privacywetgeving overtreden. Maar dat is volgens de politie vaak onterecht. Eigenaren van camera’s die bij de databank zijn aangemeld zijn wel verplicht beelden af te staan als de politie dat vordert.

‘Camera's’

Omdat de kwaliteit van de opgenomen beelden soms te wensen overlaat, lanceert minister Ferd Grapperhaus donderdag de campagne ‘Excellent cameratoezicht’. Bedrijven kunnen de kwaliteit van hun camerabeelden laten beoordelen en krijgen advies over maatregelen die nodig zijn om die te verbeteren. Daar staat tegenover dat hun camera dan automatisch in de databank terecht komt.

De politie staat vandaag stil bij de aanmelding van de 200.000ste camera bij het project, maar dat kunnen er nog veel meer worden. Nederland telt naar schatting anderhalf miljoen camera’s. Toch melden die eigenaren die niet altijd aan uit angst dat ze de privacywetgeving overtreden. Dat is volgens de politie vaak niet terecht.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment