De Belgische minister van Telecom heeft aan de telecomtoezichthouder BIPT gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar het nieuwe aanbod van Proximus, waarbij gebruikers bij bepaalde apps onbeperkt data kunnen krijgen. Dit is mogelijk in strijd met Europese netneutraliteitsregels.

In een persbericht schrijft minister Alexander De Croo dat zijn ministerie aan BIPT heeft gevraagd om na te gaan of de nieuwe abonnementen van Proximus de regels omtrent netneutraliteit respecteren. De toezichthouder moet uitzoeken of het aanbod van de provider volgens de Europese netneutraliteitsregels, waarover de Berec onlangs richtlijnen heeft gepubliceerd, door de beugel kan.

Proximus introduceerde maandag zijn nieuwe abonnementen. Daarbij kunnen gebruikers kiezen uit een van zes verschillende apps, die zijn uitgesloten van dataverbruik. Onder de apps zijn WhatsApp, Snapchat, Facebook en Pokémon Go. In de Berec-richtlijnen schrijft het Europese orgaan dat zero rating in bepaalde gevallen toegestaan kan zijn. Het door de Provider vaststellen van een selectief aantal uitgezonderde applicaties ziet de Berec als problematisch, omdat hiermee de rechten van eindgebruikers ondermijnd kunnen worden.

Het orgaan ziet meer in de optie voor het uitzonderen van een gehele categorie aan apps, bijvoorbeeld alle apps waarmee gebruikers muziek kunnen streamen. In Nederland koos T-Mobile onlangs voor deze aanpak en introduceerde de provider een dienst waarmee bundels boven de 6GB van muziekstreamingapps gebruik kunnen maken zonder dat de verbruikte data van de bundel afgaat. Hoewel niet alle diensten zijn aangesloten, stelt de provider dat alle diensten zich aan kunnen melden en dat gebruikers kunnen verzoeken om diensten toe te voegen.

In Nederland is dit aanbod alsnog controversieel, omdat het ingaat tegen de strenge Nederlandse interpretatie van de Europese netneutraliteitsregels, waardoor elke vorm van prijsdiscriminatie is verboden. Toezichthouder ACM buigt zich momenteel over het T-Mobile-aanbod en zal op een gegeven moment zijn conclusies over de legaliteit ervan presenteren.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment