Microsoft stopt met de ondersteuning van het Windows Essentials-pakket. De bundel met onder andere Live Mail en Writer, die in 2012 voor het laatst een nieuwe versie kreeg, is vanaf 10 januari 2017 niet meer te downloaden.

Op de downloadpagina van het pakket kondigt Microsoft met een banner het einde van de ondersteuning aan. Het Windows Essentials-pakket bestaat uit Live Mail, Movie Maker, Photo Gallery, Messenger en Writer. Het installatieprogramma bevat ook software voor het gebruik van OneDrive, maar die blijft los beschikbaar. Microsoft Security Essentials is geen onderdeel van het pakket.

Het bedrijf annuleerde in mei al de integratie van Microsoft-accounts in Windows Live Mail. Het e-mailprogramma kan echter nog wel e-mails verzenden en ontvangen door met mailservers te verbinden door middel van pop3 of imap. Microsoft heeft in 2013 Live Messenger offline gehaald.

Microsoft biedt voor veel software inmiddels een alternatief, zoals de Mail- en Foto's-apps in Windows 10 en Skype als opvolger van Messenger. Veel gebruikers klagen echter dat deze programma's minder functies bevatten. Microsoft geeft aan dat Movie Maker voor Windows 10 binnenkort in de Windows Store te downloaden is en verwijst gebruikers van Writer door naar de opensourcefork Open Live Writer.

De eerste publieke versie van het Windows Essentials-pakket kwam in 2009 op de markt. Het pakket volgde een een aantal programma's op die met Windows Vista gebundeld waren, maar vanaf Windows 7 apart gedownload moesten worden. Het was populair onder gebruikers, omdat het veel gratis functies bevat, die bij andere softwarefabrikanten geld kosten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment