Android Q, de komende versie van het besturingssysteem voor smartphones en tablets, zou gebruikers meer controle geven over de privacy-instellingen van hun apparaat.

Android

Gebruikers krijgen onder meer de mogelijkheid om dataverzameling door apps stop te zetten als de app op de achtergrond draait, meldt XDA op basis van een vroege editie van de software.

Momenteel hebben gebruikers alleen de optie om dataverzameling door een app altijd toe te staan, of altijd te blokkeren. Dat heeft als gevolg dat apps ook data, zoals locatiegegevens, kunnen verzamelen als de app niet gebruikt wordt. Android Q zou gebruikers de keuze geven om dit in te perken.

 

Verder vond XDA in zijn versie van de software een uitgebreide donkere modus, waarvan de komst eerder was aangekondigd. De modus zou het scherm en veel apps automatisch donker moeten weergeven. De optie is daarmee uitgebreider dan de beperkte donkere modus in Android P, de meest recente versie.

Mogelijk biedt Android Q middels zijn software ook ondersteuning voor desktopschermen. Gebruikers kunnen hun smartphone daarmee koppelen aan een monitor, waarna zij verschillende functies op een groot scherm kunnen gebruiken.

Android Q wordt naar verwachting in augustus beschikbaar. Welke smartphones en tablets het besturingssysteem gaan ondersteunen, is nog niet duidelijk.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment