De blokkering van The Pirate Bay door de Nederlandse providers heeft geresulteerd in een daling van het bezoek door Nederlanders van meer dan 75 procent. Dat claimt anti-piraterijstichting Brein in zijn jaaroverzicht.

Brein

Niet alleen de site, maar inmiddels ook rond de honderdvijftig proxies en mirrors van The Pirate Bay staan op de zwarte lijst van adressen die Nederlandse providers dienen te blokkeren. Dit heeft geresulteerd in de daling van 75 procent van het Nederlandse bezoekverkeer, claimt Brein in een overzicht van zijn activiteiten in 2018.

Waarschijnlijk baseert de stichting zich op cijfers van Comscore. Een jaar geleden meldde Comscore-cijfers dat het aantal unieke bezoekers naar thepiratebay.org tussen september 2017 en december 2017 met veertig procent was gedaald. Sinds oktober 2017 blokkeren Ziggo en Xs4all de domeinnamen, subdomeinnamen en ip-adressen van The Pirate Bay, gevolgd door een blokkade door KPN, T-Mobile, Tele2, Zeelandnet en Caiw sinds februari. Tijdens de vergelijkbare blokkade tussen 2012 en 2014 daalde het Nederlandse bezoek aan de site volgens Brein met 80 procent.

In 2018 zijn 339 sites 'aangepakt' te hebben die betrokken zouden zijn bij auteursrechteninbreuk, claimt Brein. Daarvan richtten zich volgens de stichting 65 op streaming, 45 op cyberlockerlinks, 38 op torrents, 12 op cyberlockeropslag en 11 op usenetlinks. Brein beweert verder 300.000 euro aan schikkingen en proceskosten geïnd te hebben.

Volgens de stichting zijn ook 79 aanbieders van illegale iptv-abonnementen gestopt na acties van de stichting en zijn er 17 'grote uploaders' van auteursrechtelijk beschermd materiaal gestopt. In hoeverre de speciale software, die Brein sinds 2016 mag inzetten voor het opsporen van uploaders, daar een rol bij heeft gespeeld, maakt de organisatie niet bekend. Brein mag ip-adressen verzamelen van frequente uploaders, maar moet vervolgens de adres- en contactgegevens vorderen bij providers. De stichting heeft nooit duidelijkheid gegeven in hoeveel gevallen dit gelukt is, maar wees eerder op de afschrikkende werking. Er lopen in ieder geval niet meer grote uploaders tegen de lamp: in 2016 richtte Brein zijn pijlen nog op 26 grote uploaders.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment