Facebook blijft flink groeien, ondanks de privacyschandalen waarmee het socialemediabedrijf te maken heeft. Volgens topman Mark Zuckerberg is de manier waarop het bedrijf wordt gerund ‘fundamenteel veranderd’, waardoor Facebook zich nu beter kan concentreren op de grootste sociale problemen. Ook wordt nog steeds flink geïnvesteerd.

 De omzet steeg afgelopen kwartaal met 30 procent tot 16,9 miljard dollar vergeleken met een jaar eerder, dankzij fors meer inkomsten uit advertenties. De groei is sterker dan analisten hadden voorzien.

De nettowinst ging daarnaast met 61 procent omhoog tot een record van bijna 6,9 miljard dollar. Een jaar terug kwam de winst nog erg laag uit in verband met de door president Donald Trump gewijzigde belastingregels. In maart vorig jaar kwam naar buiten dat het bedrijf Cambridge Analytica ongeoorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Die persoonlijke gegevens zouden zijn gebruikt voor de verkiezingscampagne van Trump. Deze zaak en andere privacykwesties blijven Facebook achtervolgen en onlangs gingen geruchten dat er mogelijk nog een flinke boete in de Verenigde Staten volgt. Van een afname in het wereldwijde aantal gebruikers is evenwel geen sprake. Het aantal dagelijks actieve gebruikers klom in december op jaarbasis met 9 procent tot gemiddeld ruim 1,5 miljard. Vorige week werd bekend dat in Nederland wél minder gebruikers heeft. Het aantal Facebookers daalde vorig jaar zelfs met 640.000. Ondanks dit verlies, telt Facebook in ons land nog steeds ruim 10 miljoen gebruikers. 

Facebook heeft becijferd dat inmiddels zo'n 2,7 miljard mensen in de wereld gebruikmaken van Facebook of de andere diensten Instagram, WhatsApp en Messenger. Wel blijft het rumoerig rondom het bedrijf. Apple heeft woensdag nog een tik op de vingers gegeven. Een bepaald account waarmee apps kan uittesten, is volgens techsites flink ingeperkt. De stap volgt op nieuws dat Facebook afgelopen jaren tieners van soms maar 13 jaar oud had betaald om een app te installeren. Stiekem keek Facebook vervolgens wat ze allemaal op hun telefoon deden.

Facebook

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment