Veruit de meeste Google-accounts zijn te openen met alleen een inlognaam en wachtwoord. Erg gemakkelijk, want zo kun je altijd snel bij je gegevens. Maar omdat wachtwoorden gemakkelijk te achterhalen zijn, loop je daarmee ook het risico dat anderen snel bij jouw gegevens kunnen. En dat wil je niet. Google biedt zelf een oplossing, en wij leggen uit hoe je die gebruikt. 

Google

Google

In de beveiligingsopties van je account vind je de mogelijkheid voor ‘Authenticatie in twee stappen’. Dat betekent dat je naast het intypen van je inlognaam en wachtwoord, ook nog op een tweede manier moet bewijzen dat jij echt de eigenaar van het account bent. Deze zogenaamde tweestapsverificatie kan op verschillende manieren, waarvan we de twee gemakkelijkste uitleggen: via je telefoon of een speciale usb-sleutel.

Sms’je met een code

Je telefoon gebruiken om je gegevens beter te beveiligen is het gemakkelijkst. Het werkt namelijk zo: als je inlogt op je laptop, tablet, smartphone of ander apparaat vul je jouw inlognaam en wachtwoord in. Daarna ontvang je een sms met daarin een zescijferige code. Die vul je in op je inlogscherm, en daarna kun je bij je bestanden.

Je hebt dus wel altijd je mobiele telefoon nodig om in te loggen, en moet Google ook je telefoonnummer geven, maar dit maakt het gebruiken van je account wel veel veiliger. De kans dat een hacker jouw wachtwoord achterhaalt, en je telefoon steelt is namelijk wel heel klein.

Fysieke sleutel

Misschien nog wel gemakkelijker – maar wel iets duurder – is het gebruiken van een speciale usb-sleutel. Deze sleutel – bijvoorbeeld een van ongeveer 30 euro – moet je in je laptop pluggen om bij je account te kunnen. Nadat je eerst je inlognaam en wachtwoord hebt ingevoerd, natuurlijk. Op de sleutel staat namelijk een speciale code – enorm lang en daarom nagenoeg onkraakbaar – die gekoppeld wordt aan jouw Google-account. Daarom is de sleutel ook alleen door jou te gebruiken.

Sommige usb-sleutels zijn uitgerust met ‘NFC’. Daardoor kun je ze ook gebruiken om in te loggen op je smartphone. Het enige dat je dan hoeft te doen is de key tegen je telefoon te houden, als daarom gevraagd wordt. We hebben deze mogelijkheid zelf getest, en het werkt heel gemakkelijk.

De usb-sleutel

Leuk weetje: Google verplicht haar eigen medewerkers om zo’n usb-sleutel te gebruiken, om daarmee de eigen accounts beter te beveiligen. Bovendien biedt Google een eigen ‘key’ in de vorm van de Titan Security Key, maar die is vooralsnog alleen nog in Amerika te koop.

Zo schakel je tweestapsverificatie in:

1 – Open je webbrowser, ga naar Google.nl en log in.

2 – Klik op het ronde icoon van je Google-account, rechtsboven op de website, en vervolgens op de blauwe balk met ‘Google-account’.

3 – Klik op ‘Beveiliging’ (links in het scherm), en klik in het blokje ‘Inloggen bij Google’ op ‘Authenticatie in twee stappen’.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment