Schiphol start opnieuw met een proef waarbij reizigers hun gezicht kunnen laten scannen voordat zij het vliegtuig kunnen betreden. Dat meldt de luchthaven maandag.

schiphol

Het gaat om een proef voor reizigers van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific. Zij kunnen na het inchecken op Schiphol aangeven mee te willen werken aan de proef.

Vervolgens wordt bij een registratiepunt een gezichtsscan gemaakt. "Als je mee wil werken, wordt er een scan gemaakt van je gezicht, paspoort en instapkaart", legt Schiphol-woordvoerder Dennis Muller uit.

 

Aan de gate voor Cathay Pacific-vluchten laten gebruikers opnieuw hun gezicht scannen, waardoor zij het vliegtuig kunnen betreden zonder hun paspoort of boardingkaart te laten zien. "Uiteindelijk willen we dat je voor controlepunten alleen je gezicht hoeft laten te scannen", zegt Muller.

Schiphol onderzoekt doorstroming

Door middel van de proef wil Schiphol onderzoeken of het boarden door middel van een gezichtsscan snel, efficiënt en betrouwbaar genoeg is om als standaard aan te kunnen bieden.

Volgens Schiphol zorgt boarden met gezichtsscan voor "meer gemak" en een "betere doorstroming". Woordvoerder Muller kon maandagmiddag niet direct antwoord geven op de vraag hoe een eventuele tijdwinst gemeten wordt.

"We weten hoeveel tijd het ongeveer kost van het moment dat reizigers inchecken tot de gate. Maar dat is ook afhankelijk van het tijdstip dat een passagier op de luchthaven verschijnt", zegt hij. "Maar stel dat een reiziger voor een internationale vlucht de adviestijd van drie uur aanhoudt, dan is het lastig meten hoe lang het duurt van het moment van koffer afgeven tot het daadwerkelijk boarden."

Gegevens worden na 24 uur gewist

Schiphol zegt dat de biometrische gegevens 24 uur na registratie worden gewist. NU.nl heeft gevraagd wie het systeem beheert waar de scans worden opgeslagen en welke partijen toegang hebben tot de informatie, maar de woordvoerder kon die vraag niet direct beantwoorden. Dit bericht wordt aangevuld zodra NU.nl een reactie op aanvullende vragen heeft ontvangen.

Naast Cathay Pacific werkt Schiphol ook samen met het ministerie van Defensie en het bedrijf Vision-Box, dat de apparatuur en software levert. Dit bedrijf heeft in ieder geval de mogelijkheid om de gegevens te ontvangen.

Tweede proef met gezichtsherkenning

Volgens Muller gaat worden "één of twee gates" voorzien van de benodigde sensoren. Schiphol gaat proberen om boarding voor vluchten van Cathay Pacific zo veel mogelijk bij deze gates te laten plaatsvinden. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan kan het tweede gedeelte van de proef niet plaatsvinden.

Reizigers van Cathay Pacific moeten zestien jaar of ouder zijn om aan de proef deel te nemen. In 2017 maakte Schiphol al bekend met KLM een proef te starten om gezichtsherkenning bij het instappen van het vliegtuig te testen. Die proef duurde drie maanden.

Over "een paar maanden" wil Schiphol ook een proef doen waarbij de paspoortcontrole na de bagagecheck wordt vervangen door gezichtsherkenning.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment