De enorme cyberaanval op het belangrijke internetbedrijf Dyn, die vrijdag een groot deel van het Amerikaanse internet aan de oostkust platlegde, maakte gebruik van internet of things-apparaten.

Dat zijn apparaten zoals printers, digitale videorecorders en slimme thermostaten die met het internet verbonden zijn. Ze hebben allemaal een eigen IP-adres en kunnen daarom, als ze geïnfecteerd zijn met malware, gebruikt worden voor DDoS-aanvallen.

Bij een DDoS-aanval wordt informatie van websites zo vaak opgevraagd dat de servers bezwijken. De hackers gebruikten daarvoor vaak meerdere computers die met schadelijke software zijn besmet.

Essentieel voor internet

Dyn is een bedrijf dat een deel van het Domain Name System (DNS) herbergt. DNS is een cruciaal onderdeel van het internet. Het zet URL’s als bijvoorbeeldNU.nl om in een getallenreeks die computers gebruiken om met elkaar te communiceren. Als dat wegvalt, kunnen websites niet meer opgevraagd worden.

Volgens Dyn ging het om "zorgvuldig geplande en uitgevoerde aanvallen" die worden gedaan met "tientallen miljoenen IP-adressen per keer". Een woordvoerder van het bedrijf zei tegen de New York Times dat "dit geen alledaagse DDoS-aanval" was.

Behalve Spotify en Twitter maken ook onder meer Netflix, Wired, PayPal, Reddit en GitHub gebruik van de DNS-servers van Dyn.

Onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten onderzoek te doen naar "alle mogelijke oorzaken" van de aanval op de internetinfrastructuur.

Waarschijnlijk werkt de recherchedienst FBI mee aan het onderzoek, aldus twee Amerikaanse functionarissen tegenover persbureau Reuters.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment