Microsoft verklaart Windows 10 1809, oftewel de Windows 10 October 2018 Update, geschikt voor brede distributie in plaats van gerichte beschikbaarheid. Dat is zes maanden na de initiële release en waarschijnlijk niet lang voor de komst van Windows 10 1903.

Microsofts Windows-as-a-Service-medewerker John Wilcox meldt dat Windows 10 1809 klaar is voor brede verspreiding 'op basis van feedback van consumenten, oem's, isv's, partners en zakelijke klanten'. De uitrol is daarmee niet meer 'targeted', oftewel gericht op specifieke groepen gebruikers.

Microsoft stelt nieuwe feature-updates van Windows 10 eerst doelgericht beschikbaar om gegevens te verkrijgen waarmee de software klaargestoomd kan worden voor de brede beschikbaarheid. Dat Microsoft Windows 10 1809 goed genoeg vindt voor die algehele beschikbaarheid, betekent onder andere dat ook zakelijke gebruikers volgens Microsoft nu de overstap kunnen maken.

Windows 10 October 2018 Update markeert een van de roerigste Windows-updates ooit. Microsoft rondde de ontwikkeling in september vorig jaar af en in oktober startte het bedrijf de verspreiding. Al snel bleek dat sommige gebruikers bestanden, mappen en programma's kwijt waren na het doorvoeren van de update, waarna Microsoft de verspreiding stopzette. Halverwege november hervatte het Redmondse bedrijf de verspreiding voorzichtig met kleine groepen gebruikers, maar ook daarna bleven zich problemen voordoen. Het bedrijf heeft sindsdien meerdere cumulatieve updates doorgevoerd om bugs te verhelpen.

Windows 10 October 2018 Update brengt onder andere ondersteuning voor raytracing bij DirectX 12, klembordsynchronisatie, een uitgebreidere Kladblok-app en een donkere modus voor de Verkenner.

Inmiddels staat Windows 10 April 2019 Update alweer voor de deur. De release van deze versie, Windows 10 1903, wordt in april verwacht. Deze versie bevat wijzigingen bij de grafische weergave, een scheiding tussen Cortana en de zoekfunctie, en een slider voor de schermhelderheid in Action Center.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment