Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een voorstel waarbij ID-kaarten in de Europese Unie verplicht worden voorzien van twee vingerafdrukken.

 

europees parlement

Nederland geeft op dit moment identiteitskaarten zonder vingerafdrukscans uit. Voordat de nieuwe regels definitief zijn, moet de Europese Raad, die bestaat uit de staatshoofden van de 28 lidstaten, nog akkoord gaan.

Met de maatregel wil de Europese Unie identiteitsfraude tegengaan. Ook moet de ID-kaart daardoor zowel praktisch als juridisch gezien meer op het paspoort gaan lijken.

 

Het plan leidde in augustus tot kritiek van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming. Hij stelt dat de verwerking van de biometrische gegevens op de ID-kaart disproportioneel in strijd is met het recht op privacy.

Onder de nieuwe regels moeten EU-landen bij de uitgifte van ID-kaarten verplicht twee vingerafdrukken afnemen van inwoners van 12 jaar. Landen kunnen zelf bepalen of kinderen tussen de 6 en 12 jaar ook een dubbele scan moeten afstaan.

Bestaande Nederlandse ID-kaarten zonder vingerafdrukken behouden hun geldigheid zodra de nieuwe regels daadwerkelijk in werking treden, tot de vervaldatum is aangebroken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment