De Game Boy van Nintendo heeft zijn dertigste verjaardag achter de rug. Op 21 april 1989 kwam de handheld in Japan uit, waarna er nog een jaar verstreek voor de Europese release een feit was. Er zijn wereldwijd meer dan honderd miljoen stuks verkocht.

 

Nintendo verkocht zijn Game Boy met bekende, populaire games zoals Tetris en Super Mario Land, waardoor er direct na release goede verkoopcijfers werden genoteerd; zo werden er in de eerste maanden na de release miljoenen stuks verkocht van de Game Boy, waarmee Nintendo concurrenten zoals Sega en Atari ver achter zicht liet.

Dat succes zorgde ook voor een opvolger, namelijk de Game Boy Color. Tezamen met het originele model werden er wereldwijd meer dan 118 miljoen stuks verkocht. Na het uitbrengen van de Color kwam Nintendo onder andere met de populaire Game Boy Advance, uitgebracht in 2001. Inmiddels gebruikt Nintendo de Game Boy-merknaam niet meer, maar is het overgestapt naar de DS-reeks van handheld-consoles.

De originele Game Boy had een 8-bit-processor van Sharp met typenummer LR35902. Deze doet zijn werk op 4,19MHz, vergezeld van 8kB ram. Het scherm is een lcd met de bekende groene achtergrond, en een resolutie van 160x144 pixels, die beelden met ongeveer 60fps kan renderen. Nintendo kreeg vooral goede reviews vanwege de accuduur; die ging op vier aa-batterijen ongeveer 15 uur mee.

Verscheidene games die voor de Game Boy en Game Boy Color uitkwamen zijn nog altijd populair, en worden veel gespeeld door de rom-bestanden te draaien met een emulator. Dit kan bij Nintendo op weinig sympathie rekenen; het bedrijf heeft verscheidene websites aangeklaagd vanwege het verspreiden van rom-bestanden.

Nintendo

Reacties mogelijk gemaakt door CComment