Telecombedrijf Vodafone vond tien jaar geleden in Italië kwetsbaarheden in apparatuur van het Chinese Huawei, die gebruikt konden worden om gebruikers af te luisteren.

huawei

Dat blijkt uit documentatie die Vodafone tussen 2009 en 2011 bijhield over de beveiliging van het telecomnetwerk, aldus Bloomberg.

De beveiligingslekken zijn zogeheten 'backdoors', waarmee een bedrijf of persoon naar binnen kan sluipen om ongeautoriseerd toegang tot het systeem te krijgen. Volgens de documenten kon Huawei deze backdoor misbruiken om mee te kijken binnen het telecomnetwerk van Vodafone in Italië.

 

Daarmee had het Chinese bedrijf toegang tot het mobiele netwerk van miljoenen Italiaanse burgers en bedrijven, aldus Vodafone. Het is niet bekend of de backdoor actief is misbruikt om te spioneren.

Volgens Vodafone zijn de backdoors inmiddels al een paar jaar uit het telecomnetwerk verwijderd. Huawei zegt in 2011 en 2012 op de hoogte te zijn gebracht van de kwetsbaarheden, waarna ze er iets aan hebben gedaan.

Huawei al langer onder vuur

Het Chinese Huawei ligt al langere tijd onder vuur. Meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, vrezen dat de Chinese overheid het bedrijf inzet om buitenlandse telecomnetwerken af te luisteren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer zei recent dat Huawei uitgesloten moet worden bij de aanleg van een 5G-netwerk. In Nederland werkt KPN samen met Huawei voor de aanleg van een 5G-netwerk, maar de kern van dit netwerk wordt door westerse bedrijven gebouwd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment