Google en de gemeente Amsterdam werken samen aan Project Air Viewom de luchtkwaliteit in de stad te meten. Dat gebeurt met Google Street View-auto's.

street view

De auto's van Google zullen vanaf halverwege mei 2019 tot en met medio 2020 gaan meten wat de luchtkwaliteit op straatniveau is.

Street View-auto's worden daarvoor door wetenschappers van de Universiteit Utrecht uitgerust met luchtsensoren. Die meten hoeveel stikstofmonoxide, stikstofdioxide, fijnstof en zwarte koolstof er in de lucht zit.

 

De universiteit werkt samen met Amsterdam en Google om de analyse te leiden en gegevens de valideren. De resultaten van het onderzoek moeten inzicht geven over de kwaliteit. Volgens Google kan informatie over luchtvervuiling helpen om de situatie te verbeteren. De gemeente Amsterdam stelt dat de gemiddelde Amsterdammer een jaar korter leeft door vieze lucht.

Google heeft in de afgelopen vijf jaar al dit soort metingen verricht in Amerikaanse steden. Sinds vorig jaar wordt luchtvervuiling ook gemeten in Londen en Kopenhagen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment