Een project van internetkunstenaar Guo O Dong heeft 1,3 miljoen dollar opgebracht. Hij maakte een laptop met zes beruchte virussen.

Virussen

Virussen

Meestal probeer je van een virus af te komen, maar soms is het omgekeerd. Een veiling van het kunstproject 'The Persistence of Chaos' (De Volharding van Chaos) heeft 1.345.000 dollar opgebracht. Kunstenaar Guo O Dong heeft in samenwerking met security-bedrijf Deep Instinct zes van de gevaarlijkste en meest legendarische computervirussen op een oude Samsung-laptop geplaatst. In totaal veroorzaakten de gebruikte virussen meer dan 95 miljard dollar aan schade.

De laptop bevat onder andere het ILOVEYOU-virus. Dat virus, dat zich voordeed als een liefdesbrief, zorgde in 2000 voor talloze vastgelopen mailservers. Ook bevat de computer de bekende gijzelsoftware WannaCry uit 2017 en het virus BlackEnergy 2, waarmee in december 2015 het elektriciteitsnet van Oekraïne werd platgelegd.

Verboden aan te sluiten

De laptop wordt nadrukkelijk verkocht als kunstproject, want het is illegaal in Amerika om te handelen in virussen. De nieuwe anonieme eigenaar moet beloven dat hij geen usb-stick in de computer steekt of de laptop verbinding laat maken met wifi.

1,3 miljoen dollar lijkt misschien wat veel voor een oude, verpeste laptop, maar volgens Guo moet je dat anders zien. Hij ziet zijn kunstwerk als 'een soort van middeleeuws dierenboek, een catalogus voor historische bedreigingen', zo zegt hij tegen The Verge.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment