De Nederlandse provider KPN claimt een constante snelheid van 1,1Gbit/s te hebben gehaald in een labtest met 4g. De telco behaalde de hoge snelheid door frequenties te stapelen om zo meer bandbreedte te creëren.

KPN haalde de constante downloadsnelheid van 1,1Gbit/s tijdens een indoortest, zo zegt de provider. Daarmee is het de hoogste geclaimde snelheid van een Nederlandse provider in een labtest tot nu toe. Vodafone kwam onlangs tot 972Mbit/s tijdens een test in een laboratorium.

Hoewel individuele klanten dergelijke snelheden in de komende jaren niet nodig hebben, leveren de snelheden vooral meer capaciteit in het netwerk op. Als er in totaal meer capaciteit is, krijgen klanten bij grote drukte individueel een hogere downloadsnelheid dan nu mogelijk is met het 4g-netwerk. Dat komt vooral van pas op drukke plekken als stadscentra, bij evenementen als Koningsdag en festivals, en rond piekmomenten als oud en nieuw.

Het is onbekend hoe KPN de hoge snelheid haalde behalve met het stapelen van frequenties, maar vermoedelijk heeft het net als Vodafone meer frequenties gestapeld in carrier aggregation dan het nu doet. Vodafone gebruikte in zijn 1Gbit/s-test vier frequenties, namelijk 800, 1800, 2100 en 2600MHz. Daarnaast ging de modulatie naar 256-qam en paste Vodafone 4x4 MiMo toe. KPN werkte eerder dit jaar ook al met 256-qam om 391Mbit/s te halen op zijn 4g-netwerk.

Om gebruik te maken van de hoge snelheden, is hardware nodig die nu nog niet in smartphones zit. Voor de volledige snelheid is een telefoon met een Qualcomm X16 of vergelijkbaar modem nodig. Die zitten waarschijnlijk vanaf volgend jaar in smartphones.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment