KPN heeft maandag aangekondigd te starten met het in fases aanbieden van bellen via 4g, oftewel VoLTE. De provider zet klanten die over een geschikt toestel beschikken in de komende maanden over naar de techniek.

 

Daarbij zijn klanten met een Galaxy S6 en S6 edge als eerste aan de beurt, schrijft de provider. Zij bellen vanaf maandag al via VoLTE. Daarna moeten overige klanten stapsgewijs volgen. Op zijn site meldt KPN dat het zal melden als er toestellen bijkomen die bellen via 4g bij de provider ondersteunen. Tot nu toe zegt het bedrijf succesvolle tests in samenwerking met Samsung uitgevoerd te hebben. Het is de bedoeling dat toestellen van andere fabrikanten in de toekomst ook gebruik kunnen maken van VoLTE.

KPN schrijft verder dat bellen met 4g het voordeel heeft dat er niet geschakeld hoeft te worden naar 2g of 3g als een gebruikers een spraakoproep plaatst. Tot nu toe was dat wel nodig. Eerder noemde KPN bijkomende voordelen, zoals een versnelde gespreksopbouw van één á twee seconden en betere geluidskwaliteit. De provider wil de klanten die in aanmerking komen voor bellen via 4g op de hoogte brengen met een sms.

Andere providers zijn eveneens met VoLTE bezig, zo startte Vodafone in augustus een publieke test. Tele2 begon in maart met het aanbieden van een optie voor bellen via 4g en T-Mobile kondigde eerder aan dit jaar de dienst te willen introduceren.

Net als concurrenten zal KPN ook bellen via wifi aanbieden, om zo het gebrek aan dekking binnenshuis te compenseren door gebruikers daar via wifi-netwerken bereikbaar te laten zijn. Dat gebeurt vanaf volgend jaar, zo zegt de provider.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment