De Russische overheid wil volledig stoppen met het gebruiken van Microsoft-software. De gemeente Moskou is de eerste plek waar Microsoft-programma's worden vervangen door Russische software.

Dat stelt een anonieme Amerikaanse inlichtingenofficial woensdag tegen NBC News

De regering van president Vladimir Poetin zou zijn pijlen hebben gericht op Microsoft, omdat dat het grootste Amerikaanse IT-bedrijf in Rusland is, en omdat het makkelijk zou zijn om Russen ervan te overtuigen dat Microsoft samenzweert met de Amerikaanse overheid.

Als onderdeel van de plannen wil Rusland ook het gebruik van LinkedIn verbieden. Microsoft wil dat zakelijke sociale netwerk overnemen voor 26 miljard dollar, maar de deal is nog niet goedgekeurd door toezichthouders. LinkedIn vecht het Russische verbod aan en een definitieve uitspraak zou op 10 november volgen.

Spionage

Microsoft ontkent samen te werken met overheden om gebruikers van zijn software te bespioneren. Overheden hebben zelfs de mogelijkheid om de broncode van Microsoft in te zien, zodat zij de beveiliging kunnen verifiëren, stelt een woordvoerder.

Het Amerikaanse congreslid Adam Schiff, een Democraat uit Californië, zegt dat Poetin "als oude KGB-agent" wantrouw van Amerikaanse producten wil oproepen onder de Russische bevolking. 

Democraten

Mogelijk speelt ook mee dat Rusland zich voorbereidt op represailles na cyberaanvallen van Russische overheidshackers op de Amerikaanse Democratische Partij. Hackers maakten bij de partij documenten buit en gaven deze onder meer aan Wikileaks. 

Eerder deze maand kondigde het Witte Huis aan dat president Obama een "proportionele" tegenaanval overweegt.

Dinsdag zei Microsoft dat de hackersgroep Fancy Bear, die achter de hack op de Democraten zat en vermoedelijk banden heeft met de Russische overheid, vermoedelijk ook schuldig is aan het misbruiken van een groot Windows-lek. Dat lek wordt volgende week dinsdag, op de dag van de Amerikaanse verkiezingen, pas gedicht.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment