Het marktaandeel van Android is gestegen naar 87,5 procent en op 12,1 van de geleverde smartphones staat iOS, zegt analistenbureau Strategy Analytics. Ten opzichte van een jaar geleden is het aandeel van overige besturingssystemen gedaald van 2,3 naar 0,3 procent.

Google en Apple hebben vrijwel de volledige smartphonemarkt in handen met hun mobiele besturingssystemen, becijfert Stategy Analytics. Andere besturingssystemen, zoals Windows 10 Mobile en BlackBerry zagen hun marktaandeel in het afgelopen jaar nog eens flink kelderen. Het marktaandeel van Android is gegroeid van 84,1 procent in het derde kwartaal van 2015 naar 87,5 procent in hetzelfde kwartaal dit jaar. Die groei ging ten koste van het marktaandeel van iOS en de overige besturingssystemen.

Microsoft zag dit jaar het aantal geleverde smartphones instorten, ondanks de release van de Lumia 950-serie. BlackBerry heeft sinds eind 2014 geen toestellen met zijn eigen BlackBerry OS meer uitgebracht, maar er is nog wel een aantal smartphones met dat besturingssysteem te koop. Begin dit jaar stopteMozilla met het ontwikkelen van zijn Firefox OS voor smartphones.

Het analistenbureau heeft ook cijfers gepubliceerd over aantallen geleverde smartphones. Volgens het bureau zijn er 375,4 miljoen toestellen geleverd in het afgelopen kwartaal, 6 procent meer dan vorig jaar. Het gaat om 328,6 miljoen smartphones met Android, 45,5 miljoen iOS-toestellen en 1,3 miljoen telefoons in de categorie 'overig'. Vorig jaar werden er nog 8,2 miljoen smartphones met een 'ander' besturingssysteem geleverd.

De cijfers van Strategy Analytics gaan over het derde kwartaal van dit jaar. In augustus becijferde Gartner dat het marktaandeel van Android en iOS in het tweede kwartaal gezamenlijk 99,1 procent was.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment