Facebook gaat zoeken naar manieren waarop gebruikers diverser nieuws te zien krijgen. Dat zegt directeur en oprichter Mark Zuckerberg. De Facebook-topman zegt dat hij wil dat zijn sociale netwerk 'een goede impact' heeft op de wereld.

Zuckerberg zegt nog niet te weten hoe Facebook gaat aanpakken dat mensen alleen nog maar nieuws zien waar ze het mee eens zijn, een fenomeen dat bekendstaat als de 'filterbubbel'. In een interview op de conferentie Technonomy waar Nu.nl naar linkt, zegt Zuckberberg dat een van de problemen is dat mensen weinig interesse lijken te hebben in nieuws dat hun wereldbeeld niet bevestigt. "Ze klikken er niet op, ze scrollen er gewoon langs in hun Nieuwsfeed", aldus de topman. Hij wijst daarbij terug naar onderzoek van anderhalf jaar geleden waaruit dat bleek.

De Facebook-oprichter wil dat de meer dan anderhalf miljard gebruikers van de sociale netwerksite toegang hebben tot diverser nieuws dan nu het geval is, omdat het zo een positieve invloed kan uitoefenen op democratie. Ondanks dat het beter kan, vindt hij de huidige situatie een verbetering ten opzichte van het tijdperk voor internet. "Toen had je in je woonplaats toegang tot een paar kranten en tv-zenders en dat was het dan. Dat zijn weinig diverse opinies. Nu ken je waarschijnlijk mensen met andere meningen dan jij en hun visies zie je ook terug op Facebook."

Zuckerberg wijst in het interview de beschuldiging van de hand dat nepnieuws op Facebook invloed zou hebben gehad op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen eerder deze week, waarbij de presidentskandidaat van de Republikeinen, Donald Trump, een onverwachtse overwinning behaalde. "Als je gelooft dat nepnieuws zoveel invloed had, dan heb je boodschap niet begrepen die Trump-stemmers tijdens deze verkiezingen hebben willen meegeven."

Reacties mogelijk gemaakt door CComment