Onlangs verscheen er een gerucht dat de Samsung Galaxy S8 gebruik zal worden voorzien van een randloos scherm en een optische vingerafdrukscanner, waardoor het de thuis-knop onder het scherm zou kunnen schrappen. Een nieuw rapport claimt daarnaast dat Samsung van plan is om in 2017 vingerafdruksensors zelf te produceren, hoewel deze mogelijk nog niet geschikt zijn voor de Galaxy S8.

Het gebruik van een optische vingerafdrukscanner betekent dat het niet langer nodig is om een sensor onder de fysieke thuis-knop te plaatsen. Volgens verschillende bronnen is Samsung van plan om de sensor te integreren in het scherm van de Galaxy S8. Een optische vingerafdrukscanner wordt geactiveerd wanneer de gebruiker zijn vinger op de glasplaat legt, oftewel het scherm van de telefoon.


Eigen vingerafdrukscanner

Samsung maakt al geruime tijd gebruik van zijn eigen Exynos-chips, maar het bedrijf zou nu ook de markt van vingerafdruksensors willen betreden. De LSI-divisie van het bedrijf zou naar verluidt sinds 2015 betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van vingerafdruksensors. Inmiddels zou de ontwikkeling zo ver zijn gevorderd dat Samsung in staat is om deze chips in 2017 te commercialiseren.

Volgens het Zuid-Koreaanse ETNews is het plan om deze sensors eerst te gebruiken in de low-end en mid-range smartphones van Samsung, alvorens over te gaan naar de high-end modellen, zoals de Galaxy S- en Galaxy Note-serie. Uiteindelijk zal het bedrijf zijn chips ook gaan leveren aan andere fabrikanten van smartphones. Momenteel levert het bedrijf allerlei componenten voor mobiele apparaten, waaronder processors, werkgeheugen, flashgeheugen, schermen en meer.

Op dit moment zijn de vingerafdrukscanners afkomstig van Synaptics. Door de chips zelfs te produceren kan Samsung echter de productiekosten van zijn smartphones aanzienlijk omlaag brengen. Volgens een rapport van SamMobile zal het bedrijf een eigen chip ontwikkelen die gebruikt maakt van het algoritme van het Zweedse Precise Biometrics.

Eerder deze maand bracht de Wall Street Journal naar buiten dat Samsung zou overwegen om de presentatie van de Galaxy S8 een paar maanden uit te stellen. Het bedrijf zou zichzelf meer tijd willen gunnen om alle details uit te werken. Volgens de zakenkrant werkt Samsung momenteel aan een eigen digitale assistent, die op de Galaxy S8 kan worden geactiveerd met een knop aan de zijkant. Verder wordt er gesproken over een dubbele camera, een irisscanner, een snellere Exynos 8895-soc met 6GB lpddr4x-geheugen en 64GB ufs 2.1-flashgeheugen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment