De 39-jarige Amsterdamse hacker Sven Olaf K. is maandag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 185 dagen voorwaardelijk. K. was verantwoordelijk voor een van de grootste DDoS-aanvallen ooit, in maart 2013, op het netwerk van de Amerikaanse spambestrijdingsorganisatie Spamhaus.

Volgens de rechtbank heeft K. hiermee 'het goed functioneren van het internet in gevaar gebracht, en daarmee de belangen van een groot aantal particulieren, bedrijven en instellingen.' Hij werd in 2013 in Spanje opgepakt en daarna aan Nederland uitgeleverd. Zijn advocaat houdt vol dat niet K., maar een andere hacker de aanvallen heeft uitgevoerd.

Volgens K. past Spamhaus censuur toe en maakt het misbruik van zijn macht door zomaar vast te stellen welke e-mails spam zijn en welke niet. Zijn besluit om het bedrijf te hacken liep uit op een van de grootste DDoS-aanvallen uit de historie, die in 2013 tijdelijk bijna het hele internet plat legt.

Niet alleen Spamhaus werd geraakt, ook andere internetdiensten als Surfnet, Xs4all, Cloudflare, Amazon Web Services en London Internet Exchange lopen een week lang schade op.

Minister van Telecommunicatie

K. noemt zichzelf woordvoerder van het internetbedrijf Cyberbunker, dat ooit was gevestigd in een Koude-Oorlogsbunker bij Kloetinge in Zeeland. Hij tooit zich met tal van bijnamen, zoals 'vrijheidsstrijder voor het internet' en 'minister van Telecommunicatie voor de republiek Cyberbunker'. Cyberbunker stond bekend als een wat schimmige provider: anoniem, no questions asked. Alleen uitbaters van kinderporno en terroristen zijn niet welkom, zo liet hij ooit weten. 

Spamhaus is een Brits-Zwitserse club die een veelgebruikte lijst samenstelt waarop grote spammers worden geïdentificeerd. Internetproviders gebruiken die zwarte lijst om e-mails met ongevraagde reclame direct bij binnenkomst weg te filteren, waardoor ze hun klanten niet meer bereiken. Volgens K. zou het bedrijf de cyberaanval zelf hebben uitgelokt, omdat het ten onrechte een klant van Cyberbunker op de zwarte lijst had gezet.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment