Bij beide versies van de MacBook Pro met Touch Bar kan de opslag niet vervangen worden. De ssd is in die modellen vastgesoldeerd aan het moederbord. Bij het 13"-model zonder Touch Bar kan de ssd verwijderd worden, maar maakt Apple gebruik van een eigen ontwerp.

Een gebruiker van MacRumors heeft zijn nieuwe 15"-MacBook Pro opengeschroefd en vond daar geen vervangbare ssd. De ssd is vastgesoldeerd aan het moederbord en onder een stuk warmtegeleidende tape verborgen. Een teardown van iFixit bevestigt dat ook de 13"-versie van de MacBook Pro met Touch Bar niet over een vervangbare ssd beschikt.

Eerdere teardowns van de 13"-MacBook Pro zonder Touch Bar toonden aan dat de ssd van dat model wel te vervangen is. Die ssd maakt echter gebruik van een zelfontworpen connector en form factor, waardoor de ssd niet door een standaard ander model vervangen kan worden. Wel bestaat de mogelijkheid dat derde partijen zoals OCW speciale ssd's voor de laptops uitbrengen.

Het zijn niet de eerste laptops van Apple die concessies doen op het gebied van vervangbaarheid van hardware. In 2012 bracht het bedrijf de eerste MacBook Pro met Retina-scherm aan. Bij deze laptop verdwenen de 2,5"-hdd en de dvd-speler en was het geheugen vastgesoldeerd aan het moederbord. De ssd en netwerkkaart waren nog wel te vervangen. De nieuwe MacBook-modellen beschikken over een klein moederbord waar alle chips op vastgesoldeerd zijn en niets aan vervangen kan worden.

Een mogelijk probleem bij het ontbreken van een verwisselbare ssd is dat gegevens minder eenvoudig gered kunnen worden als de laptops stuk gaan. Het is dan niet mogelijk om de ssd met een andere computer te verbinden. MacRumors raadt gebruikers van de laptop aan om extra aandacht te besteden aan het maken van backups.

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment