Facebook heeft toegegeven dat er meerdere fouten zaten in de statistieken die eigenaren van Facebook-pagina's kunnen opzoeken. Daardoor overdreef de site het bereik van pagina's met 55 procent, terwijl de tijd die lezers spenderen aan Instant Articles ook lager uitkomt.

Facebook vergat de duplicaten uit de bereikscijfers te halen, waardoor veel mensen dubbel telden als ze op verschillende dagen een post van de pagina hebben gezien, zegt Facebook. De bug stond live sinds een half jaar, claimt het sociale netwerk. Ook bleek de teller die meet hoeveel mensen een video in het geheel hebben bekeken niet correct; hij telde mensen niet mee die de video wel helemaal hadden gezien. Dat komt doordat de audiotrack langer doorliep en mensen dan al wegklikten.

Ook zat Facebook fout bij het tellen van de tijd die lezers spenderen aan Instant Articles, al is het verschil daar met 7 tot 8 procent niet al te hoog. Veel eigenaren van pagina's gebruiken de statistieken om bij te houden of er beweging zit in het aantal mensen dat ze bereiken met posts, video's en artikelen, waardoor fouten daarin veel bedrijven, organisaties en artiesten treffen.

Het sociale netwerk belooft beterschap, omdat in september al eerder bleek dat diverse cijfers van Facebook niet klopten. Daarom zegt het bedrijf dat het zijn meetmethodes meer zal laten controleren door derden in de toekomst en is het gestart met een blog over statistieken voor pagina-eigenaren.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment