De docent staat voor de klas, klaar om les te geven. Hij moet wel nog wel inloggen op het digibord, waar leerlingen op mee kunnen kijken. Hij voert zijn gebruikersnaam in en precies op dat moment hoor je drie leerlingen driftig tikken op een toetsenbord. Ze proberen in te loggen op de gebruikersnaam van de docent, maar doen dat expres verkeerd. Het gevolg: een geblokkeerd account, een leraar die er niets van snapt en een les die zeker tien minuten uitloopt.

 

Deze vorm van 'hacken' is relatief onschuldig en valt eerder onder het kopje 'leraartje treiteren'. Maar het kan veel heftigere gevolgen hebben als scholieren hun best gaan doen: denk aan cijfers van toetsen die worden aangepast of netwerken die plat worden gelegd. 

Tientallen middelbare scholen zijn het afgelopen jaar de dupe geworden van hackende scholieren, schrijft het AD. En volgens Surfnet, de ict-organisatie van het onderwijs, worden er dagelijks meerdere DDoS-aanvallen op scholen uitgevoerd.

Blijkt het toch weer een leerling te zijn die zich op zondagmiddag verveelde.

Job Vos

De scholen zitten ermee in hun maag. Ze willen de leerlingen niet te hard aanpakken, omdat die vaak de ernst van de zaak niet goed kunnen inschatten, zegt Job Vos, adviseur van onderwijsorganisatie Kennisnet. Toch hoopt de politie dat scholen vaker aangifte gaan doen om een beter beeld van het probleem te krijgen.

Ligt er weer eens een netwerk uit, dan zijn scholen soms dagen bezig om te achterhalen wat de oorzaak ervan is, stelt Vos. "De school zit met de handen in het haar, maar dan blijkt het achteraf toch weer een leerling te zijn die zich op een zondagmiddag verveelde. Vroeger gingen jongeren ergens een fikkie stoken. Nu doen ze dat digitaal."

Veel leerlingen hebben niet door welke gevolgen hun daden kunnen hebben. Maar heel streng straffen is volgens hem ook niet de oplossing. "Je wilt als school ook een veilige omgeving om te kunnen experimenteren en kunnen leren van je fouten."

Hij noemt een voorbeeld van een middelbare school die in zijn ogen goed handelde. Het Picasso Lyceum in Zoetermeer had dagelijks te maken met DDoS-aanvallen. "Ze hebben daar de 'wizzkids' bij elkaar gezet en gevraagd hoe ze het netwerk beter konden begeleiden. Als je zegt: het mag niet, dan gebeurt het juist."

Voor 5 euro kun je al een DDoS-aanval uitvoeren. Een enorm pakket aan informatie wordt dan naar een website gestuurd, waardoor het netwerk plat wordt gelegd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment