Een datalek bij de Britse provider Three heeft onder meer geleid tot scampogingen en pogingen tot inbraak in telecomwinkels. Kwaadwillenden konden vrijelijk beschikken over de login van een werknemer om abonnementen aan te passen.

De politie heeft drie verdachten gearresteerd voor de zaak, meldt de Britse krant The Telegraph. De kwaadwillenden hadden volgens de krant toegang tot het systeem voor upgrades van abonnementen van Three-klanten via de logingegevens van een medewerker. Hoe ze daaraan kwamen, is onbekend. Three heeft negen miljoen klanten, waarvan zes miljoen abonnees. The Telegraph meldt dat de criminelen bij de naw-gegevens konden van zes miljoen mensen.

Vermoedelijk konden de criminelen zonder tussenkomst van de abonnees hun abonnementen verlengen en toestellen bestellen. The Telegraph meldt dat er telefoons zijn gestolen bij inbraken in telefoonwinkels en een woordvoerder van Three erkent dat ze probeerden de toestellen te onderscheppen. Bovendien gebruikten de kwaadwillenden de gegevens om scampogingen te ondernemen. Door het toegenomen aantal scampogingen kwam de provider de fraude op het spoor.

Als de criminelen alleen toegang hadden tot het abonnementssysteem, konden ze niet bij bank- of creditcardgegevens. Het datalek komt enige tijd na een hack bij een andere Britse provider, TalkTalk. Een 17-jarige jongen bekende onlangs dat hij indruk wilde maken op vrienden met de hack.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment