Facebook wil maatregelen nemen tegen nepnieuws dat via het sociale netwerk wordt verspreid. Eén van de opties is dat gebruikers een waarschuwing te zien krijgen als ze een verhaal lezen dat onzin lijkt te zijn.

Dat heeft Facebook-oprichter en -CEO Mark Zuckerberg zaterdag op Facebook bekendgemaakt.

Facebook heeft ook contact gezocht met organisaties die berichten op waarheidsgehalte controleren, zogeheten factcheckers. ''We hebben contact gezocht met een paar groepen en willen ook van anderen leren'', schrijft Zuckerberg, die verder in het midden laat hoe dat er precies uit moet gaan zien.

Verder wil Facebook voorkomen dat de makers van nepnieuws er geld aan verdienen, door het advertentiebeleid aan te passen. Ook moet het makkelijker worden om bij een artikel aan te geven of het nepnieuws is of niet.

Ideeën

Het gaat om ideeën, benadrukt Zuckerberg. ''Sommige ideeën zullen werken, andere niet. Maar ik wil dat u weet dat we dit altijd serieus hebben genomen. We begrijpen hoe belangrijk dit is en we willen het goed doen.''

Facebook ligt sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen onder vuur. Het bedrijf zou niet genoeg hebben gedaan tegen nepnieuws op zijn netwerk. Zuckerberg wilde eerst niets weten van de kritiek. Hij zei dat 99 procent van wat mensen op Facebook lezen klopt, en dat de rest geen invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag.

Ook de vertrekkende Amerikaanse president Obama was kritisch over hoe nepnieuws op Facebook wordt gepresenteerd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment