Door een besmetting met ransomware waren de computersystemen van een van de ov-bedrijven van San Francisco, de Sfmta, niet te gebruiken. De onderneming nam de beslissing om reizigers gratis toegang te geven tot de metro.

 

The Register claimt over correspondentie van de criminelen achter de aanval te beschikken en schrijft dat in totaal 2122 systemen waren geïnfecteerd met de HDDCryptor-ransomware. Voor decryptie van de bestanden wilden de aanvallers een bedrag van 100 bitcoin hebben, omgerekend ongeveer 68.500 euro. Het zou gaan om een ongerichte aanval, waarbij onder andere desktops, servers en kaartautomaten getroffen werden doordat de domeincontroller besmet was geraakt. De criminelen klaagden over het feit dat niemand van de Sfmta contact had opgenomen of het bedrag had betaald, schrijft de site.

De San Francisco Chronicle schrijft dat de kaartautomaten vrijdagavond en zaterdag buiten werking waren en dat de systemen inmiddels weer werken. Volgens een woordvoerder waren er 'geen gevolgen voor het transportsysteem, het beveiligingssysteem of passagiersgegevens'. Het is niet duidelijk of het vervoersbedrijf het losgeld heeft betaald of dat er bijvoorbeeld aan de hand van back-ups een herstelpoging heeft plaatsgevonden. CSO Online vermeldt het bitcoinadres van de aanvallers; op dit moment zijn daar geen betalingen te zien.

In een analyse van HDDCryptor schreef beveiligingsbedrijf Trend Micro eerder dat deze ransomwarevariant door een kwaadaardig uitvoerbaar bestand verspreid kan worden, waarna de malware niet alleen systeembestanden versleutelt maar ook op zoek gaat naar toegankelijke netwerklocaties. Voor de versleuteling maakt de malware gebruik van een opensourcetool met de naam DiskCryptor.

Volgens de woordvoerder van het vervoersbedrijf was dit de eerste aanval met ransomware op hun systemen. Begin dit jaar werd in een andere aanval een Amerikaans ziekenhuis in Californië door ransomware getroffen, waarna het een bedrag van veertig bitcoin betaalde om zijn bestanden terug te krijgen. Omgerekend kwam dat toen neer op ongeveer 15.000 euro.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment