De Russische inlichtingendienst FSB claimt informatie te hebben over een op handen zijnde internetaanval om het financiële systeem van Rusland te ontwrichten. Die aanval zou door buitenlandse inlichtingendiensten uitgevoerd worden via Nederlandse servers.

De niet nader genoemde buitenlandse inlichtingendiensten zouden zich voorbereiden op aanvallen omstreeks 5 december. De command & control-server voor deze aanvallen zou toebehoren tot het Oekraïense hostingbedrijf BlazingFast en in Nederland gevestigd zijn. Dat blijkt volgens de Russische Federale Veiligheidsdienst uit informatie die uit onderzoek naar voren is gekomen. Onder andere zouden de activiteiten er op gericht zijn een aantal grote banken te destabiliseren.

De aanvallers zouden sms-berichten willen versturen en berichten op sociale media willen plaatsen om het financiële systeem van Rusland in diskrediet te brengen. Het zou gaan om onjuiste berichten over faillissementen en het intrekken van vergunningen van een aantal grote banken. De actie is op enkele tientallen Russische steden gericht, luidt de claim.

Tegenover het Russische persbureau Ria Novosti laat BlazingFast weten inderdaad servers in Nederland te hebben en met name buitenlandse klanten te hebben en weinig Russische of Oekraïense. Het bedrijf meldt de claims te onderzoeken. Ondertussen zouden de FSB en de centrale Russiche bank voorbereidingen hebben getroffen om de aanvallen te 'neutraliseren'. Om welke buitenlandse inlichtingendiensten het zou gaan maakt FSB niet bekend.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment