Google heeft een nieuwe techniek in de Play Store geïmplementeerd die app-updates gemiddeld tot 65 procent kleiner maakt dan de originele apk. Bij sommige apps zijn de updates 90 procent kleiner. Wel duurt updaten langer.

Het verkleinen van de app-updates zorgt ervoor dat gebruikers sneller de nieuwste versie van een app binnenkrijgen en daarbij minder data verbruiken. Volgens Google resulteert dat in een afname van dataverkeer van zes petabyte per dag.

De nieuwe besparing werkt door middel van file-by-file patchingwaarbij Google een patch stuurt naar het apparaat van de gebruiker die het verschil tussen de oude en de nieuwe versie van de app omschrijft. Vervolgens wordt de app op het apparaat van de gebruiker uitgepakt en wordt het verschil toegepast. Daarna wordt het nieuwe bestand vergeleken met de originele app in de Play Store.

Hoewel de nieuwe methode zorgt voor kleinere downloads, vergt het updaten meer rekenkrach omdat de app weer ingepakt moet worden na het uitvoeren van de update. Volgens Google duurt het opnieuw inpakken iets meer dan een seconde per megabyte, bij gebruik van moderne toestellen vanaf 2015.

Als een update in omvang is gehalveerd, duurt het uitvoeren ervan gemiddeld twee keer zo lang. Daarom past Google de techniek voorlopig alleen toe bij automatische updates, die volgens de Android-maker met name op momenten worden uitgevoerd wanneer gebruikers hun apparaat niet gebruiken.

In juli kwam Google al met een manier om de updategrootte van apps flink terug te dringen. Destijds werd gebruikgemaakt van het bdsiff-algoritme, waarmee updates gemiddeld de helft zo groot werden als de originele apk. De nieuwe file-by-file-methode is een aanvulling op die techniek.

App

Originele grootte

Voorgaande updategrootte (BDSiff)

Updategrootte File-by-File Patch

Farm Heroes Super Saga

71.1 MB

13.4 MB (-81%)

8.0 MB (-89%)

Google Maps

32.7 MB

17.5 MB (-46%)

9.6 MB (-71%)

Gmail

17.8 MB

7.6 MB (-57%)

7.3 MB (-59%)

Google TTS

18.9 MB

17.2 MB (-9%)

13.1 MB (-31%)

Kindle

52.4 MB

19.1 MB (-64%)

8.4 MB (-84%)

Netflix

16.2 MB

7.7 MB (-52%)

1.2 MB (-92%)

Reacties mogelijk gemaakt door CComment