Volgens het kabinet is draadloze communicatie inmiddels volledig overgegaan van een optie op computers en telefoons tot een basisbehoefte. Dit is te danken aan het intensieve gebruik van mobiel internet en contactloos betalen. Ook denkt het kabinet aan de komst van zelfrijdende auto's.

 

Het kabinet heeft het voornemen om efficiënter gebruik te gaan maken van de beschikbare frequenties om te waarborgen dat in de toekomst iedereen volop gebruik kan maken van draadloze communicatie. Op dit moment zouden vraag en aanbod van draadloze frequenties 'nog altijd niet op elkaar aansluiten' terwijl steeds meer werkzaamheden van de overheid en het bedrijfsleven wel gebruikmaken van draadloze technologie.

Het kabinet wil in het bijzonder aandacht schenken aan 5g-technologie. In het voorjaar van 2017 wil het ministerie van Economische Zaken de doelstellingen, voorwaarden en momenten van uitgifte voor nieuwe vergunningen op het gebied van mobiele communicatie bekendmaken. Dat moet telco's genoeg tijd geven om hierop in te spelen. De nota frequentiebeleid 2016 waar dit en meer in vastgelegd is, is vanaf vandaag ook in te zien. De vorige nota stamt alweer uit 2005.

Vorige maand werd bekend dat in het noorden van het land bepaalde frequenties gereserveerd zijn voor een afluisterstation in het Friese Burum. Dat wordt gebruikt door de AIVD, MIVD en de Amerikaanse overheid om satellietcommunicatie af te tappen, maar het zijn ook frequenties waar bepaalde 4g-kanalen zich op bevinden. Dit zou mogelijk ook een weerslag hebben op de implementatie van 5g in het gebied. Het is niet duidelijk of de voornemens van het kabinet iets aan deze situatie veranderen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment