Microsoft heeft een variant van Windows 10 gepresenteerd die draait op ARM-processors en x86-programma's kan draaien via emulatie. De ARM-versie van Windows 10 zal draaien op Qualcomms aankomende 10nm-soc Snapdragon 835.

Met de stap zullen energiezuinige laptops met ARM-socs mogelijk zijn, zegt Microsoft. Daardoor moeten laptops langer met een accu kunnen doen dan nu met x86-laptops mogelijk is. Donderdag zal het softwarebedrijf de x86-versie van Adobe Photoshop laten zien op een ARM-machine tijdens een ontwikkelaarsconferentie in het Chinese Shenzhen. Laptops met de ARM-versie van Windows 10 moeten volgend jaar verschijnen.

Windows 8 verscheen ook in een ARM-variant onder de naam Windows RT, maar die kan alleen apps uit de Windows Store draaien en niet de x86-programma's die veel mensen elke dag gebruiken. Windows RT verscheen onder meer op de Surface RT en Lumia 2520 van Microsoft zelf. Het besturingssysteem krijgt inmiddels al meer dan een jaar geen updates meer.

Microsoft richt zich met de nieuwe ARM-versie met x86-emulatie eerst op laptops, hoewel de stap ook de deur wagenwijd openzet naar een smartphone die x86-programma's kan draaien. Dat kan een krachtigere versie van Continuum mogelijk maken. Continuum is het systeem van Microsoft om Windows 10 Mobile als desktop te gebruiken. HP bracht dit jaar met de Elite X3 al een smartphone uit die x86-programma's kan draaien, maar dat gebeurt met virtualisatie.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment