Google is in de nieuwste versie van zijn browser begonnen met het standaard uitschakelen van Flash, ten faveure van html5. Aanvankelijk doet Google dit voor een kleine groep gebruikers, om de transitie geleidelijk te laten verlopen.

De uitrolplannen zijn uiteengezet op het Chromium-blog van Google. In de komende dagen wordt in versie 55 van Chrome Flash standaard uitgezet, en wordt in plaats daarvan de html5-variant van de content getoond. Als er geen html5-versie aanwezig is, wordt de content dus helemaal niet afgespeeld. Gebruikers houden wel de mogelijkheid om Flash handmatig weer aan te zetten, maar dat moeten zij voor iedere website opnieuw doen.

Aanvankelijk wordt bij slechts 1 procent van de Chrome 55-gebruikers Flash uitgezet. In de komende maanden moet de uitrol van de Flashblokkade worden uitgebreid; hiermee hoopt Google op een soepele transitie naar html5. Bij de bètaversie, met nummer 56, loopt Google harder van stapel: daar wordt direct 50 procent van de gebruikers op de Flashblokkade gezet. In februari moet de hele operatie zijn afgerond.

Google had eerder al aangekondigd dat het afspelen van Flash standaard uitgezet zou worden. Ook andere browsermakers, zoals Apple met Safari, zijn begonnen met het afbouwen van de ondersteuning voor Flash. De door Adobe ontwikkelde technologie kampt al jaren met een gebrekkige beveiliging.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment