Usenetprovider Newsconnection moet de gegevens van drie klanten afstaan die op internet illegaal films en series hebben geüpload.

 

Auteursrechtenwaakhond Stichting Brein heeft recht op de betaalgegevens, de IP-adressen en de persoonsgegevens (zoals namen en e-mailadressen) van de drie, bepaalde een rechter in Den Bosch maandag.

Het gaat om de gegevens van klanten die onder de namen Hannes3, QoQ en Bassie10 actief zijn. Ook moet Newsconnection in de toekomst de gegevens van gebruikers kunnen afstaan aan Brein, als de stichting kan bewijzen dat een gebruiker films uploadt waarop auteursrechten rusten.

Newsconnection heeft naar eigen zeggen zeshonderd tot achthonderd klanten. Die hebben de mogelijkheid om via de usenetservers te downloaden en uploaden.

Schikking

Brein richt al langer de pijlen op mensen die via usenet of via torrents films en series uploaden. De stichting schikt vaak met grootuploaders voor bedragen die oplopen tot 1500 euro.

Maandag maakt Brein bekend dat er een schikking is getroffen met een beheerder van een forum waarop films, series, digitale boeken en games ter download werden aangeboden. De uploader ging akkoord met een schikking van 7.500 euro.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment