Synaptics heeft vandaag een nieuwe vingerafdruksensor aangekondigd die onder de glasplaat kan worden geplaatst. Fabrikanten hoeven daardoor niet langer te kiezen voor een fysieke thuis-knop, waardoor de bezel onder het scherm kleiner kan worden gemaakt. Er gaan al langere tijd geruchten dat de iPhone 8 van Apple en de Samsung Galaxy S8 niet worden uitgerust met een fysieke thuis-knop.

Synaptics

Optische vingerafdrukscanner

De eerste generatie optische vingerafdruksensor van Synaptics vereist nog steeds een gedeelte dat geen onderdeel uitmaakt van het scherm, maar het doel is om de sensor uiteindelijk onder het scherm te plaatsen. Deze technologie zal begin januari op de CES in Las Vegas worden getoond. In het eerste kwartaal van 2017 begint Synaptics met de levering van samples van de module aan fabrikanten. In het tweede kwartaal gaat de massaproductie van start.

Volgens het bedrijf werkt de sensor uitstekend wanneer de vingers van de gebruiker nat zijn en omdat hij onder een glasplaat is geplaatst is de module automatisch bescherm tegen krassen. De glasplaat mag maximaal 1mm dik zijn. De sensor is ook ontworpen om ervoor te zorgen dat niemand jouw telefoon kan ontgrendelen met een gekopieerde vingerafdruk. De SentryPoint-technologie van Synaptics maakt gebruik van “levendigheid” detectie om er zeker van te zien dat het een echte vinger scant. De kunstmatige intelligentie technologie, PurePrint genaamd, blokkeert automatisch dergelijke pogingen.

Door het verwijderen van de fysieke thuis-knop kan het scherm van de iPhone een halve inch groter worden gemaakt, terwijl het scherm nog steeds in dezelfde behuizing past. Het is op papier lastiger om een niet zichtbare sensor te bedienen, echter kan dit eenvoudig worden opgelost door gebruik te maken van een virtuele knop.

Er zijn verschillende Android-telefoons die al gebruik maken van virtuele knoppen, zodat het niet ten koste gaat van de fysieke ruimte. De huidige vingerafdruksensors werken nog niet op deze manier en dat is een van de redenen waarom fabrikanten kiezen om de vingerafdrukscanner aan de achterzijde te plaatsen, zoals de Pixels-telefoons van Google. Het grootste nadeel van deze oplossing is dat je de telefoon alleen kan ontgrendelen wanneer je hem in je handen hebt.

Samsung heeft momenteel net als Apple een fysieke thuis-knop met geïntegreerde vingerafdrukscanner onder het scherm zitten, maar verschillende bronnen claimen dat het bedrijf werkt aan een scanner die onder glas werkt. De verwachting is dat de Galaxy S8 in maart of april 2017 wordt gelanceerd.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment