Meer dan 150 fotojournalisten en documentairemakers hebben zich achter een oproep van de Freedom of the Press Foundation geschaard om camera's van ingebouwde encryptiemogelijkheden te voorzien. Volgens de opstellers krijgen ze vaak met inbeslagnames te maken.

De oproep is gericht aan de grote fabrikanten van camera's en videoapparatuur als Nikon, Sony, Canon, Olympus en Fuji. Onder de 150 ondertekenaars zijn vijftien Oscar-winnaars, zoals Laura Poitras, maakster van de documentaire Citizenfour over Snowden.

"Zonder encryptiemogelijkheden kunnen foto's en videobeelden die we genomen hebben onderzocht en geanalyseerd worden door politieleden, militairen en douanepersoneel in landen waar we werken en naartoe reizen. De consequenties kunnen ernstig zijn", staat in de oproep. Volgens hen is er sprake van een kritiek moment tussen het nemen van beelden en de eerste mogelijkheid om deze op beveiligde apparaten te krijgen. Inbeslagnames zouden zo vaak voorkomen dat de Committee to Protect Journalists het ondoenlijk noemt om dit bij te houden.

Ze wijzen erop dat steeds meer producten en diensten van ingebouwde encryptie voorzien worden, zoals iOS en Android, WhatsApp en harde schijven. "Beelden die op veelgebruikte professionele camera's opgeslagen zijn, staan daar echter nog steeds gevaarlijk kwetsbaar", schrijft de Freedom of the Press Foundation.

Canon bracht ooit een beveiligingskit uit met encryptionmogelijkheid, voor de EOS-1Ds Mark III en de EOS-1D Mark III. Elcomsoft wist de verificatietechnologie echter te omzeilen en Canon heeft de techniek nooit verder doorontwikkeld.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment