De Nederlandse provider Tele2 geeft vanaf vrijdag alle nieuwe klanten automatisch toegang tot de functie om te bellen via 4g. Tot nu toe gingen klanten automatisch over het 3g- of 2g-netwerk van T-Mobile om te kunnen bellen. Tele2 heeft alleen een eigen 4g-netwerk.

Nieuwe klanten moeten om gebruik te maken van bellen via 4g gebruik maken van een toestel die de technologie aankan en sofware die het netwerk van Tele2 ondersteunt. De provider heeft een lijst alle momenteel geschikte toestellen online gezet. Daaronder zitten vooral Galaxy S-telefoons van Samsung, maar ook de Sony Xperia Z5-serie en recente Lumia's. Veel telefoons zijn echter nog niet geschikt, waaronder Apple iPhones.

Tele2 zegt met andere toestelfabrikanten te werken om bellen via 4g via meer telefoons mogelijk te maken. De functie is voor de provider belangrijk, omdat het als enige in Nederland alleen een 4g-netwerk heeft. Alle andere providers met een eigen netwerk - KPN, Vodafone en T-Mobile - hebben ook 2g- en 3g-netwerken.

Inmiddels bellen 150.000 klanten van Tele2 via 4g, ongeveer 15 procent van het totaal aantal klanten. Ook andere providers zijn begonnen met het aanbieden van VoLTE, zoals de technologie heet. Vodafone begon vorige maand, KPN deed dat eind oktober.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment