Apple gaat deze week officieel beroep aantekenen tegen het besluit van de Europese Commissie dat het concern 13 miljard euro belastingvoordeel aan Ierland moet terugbetalen. Volgens Apple is het bedrijf een 'makkelijk doelwit' en heeft de EU juridisch advies genegeerd.

Apple uit kritiek op de beslissing van de Europese Commissie tegen Reuters. Het bedrijf klaagt aangepakt te zijn vanwege zijn succes: "Apple is een makkelijk doelwit omdat het voor veel krantenkoppen zorgt. Het zorgt ervoor dat het commissielid 'Deen van het jaar 2016' kan worden." Het was de Deen Margrethe Vestager van de Europese Commissie die het onderzoek tegen Apple overzag en het besluit presenteerde.

Volgens Apple heeft de Europese Commissie belangrijke verklaringen van een Ierse belastingdeskundige links laten liggen: "De commissie ging hier niet alleen niet tegenin, maar heeft ze waarschijnlijk niet eens gelezen want er is geen enkele verwijzing naar."

Tenslotte klaagt Apple dat een methode voor de berekening van het terugbetalen is gekozen die onterecht tot het hoogst haalbare bedrag komt. Apple weerspreekt onder andere de claim dat het kantoor van Apple Sales International en Apple Operations Europe alleen op papier bestonden. Volgens de juristen van Apple betekent het niet dat een holding inactief is en niet bestuurd wordt als deze in de boeken geen personeelsleden heeft.

In augustus maakte de Europese Commissie zijn besluit over het terugbetalen van de belastingen bekend. De Ierse belastingwet maakte dat de winsten van Apple Sales International en Apple Operations Europe grotendeels onbelast bleven, waardoor feitelijk sprake was van staatssteun, schreef de commissie toen. Ook de Ierse overheid is tegen het besluit in beroep gegaan.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment