De taxi-app Uber heeft in het derde kwartaal van 2016 een verlies van zeker 800 miljoen dollar (770 miljoen euro) geleden. 

 

Dat blijkt uit vertrouwelijke financiële gegevens van het bedrijf die zijn ingezien door The Information en de Wall Street Journal. Uber is niet beursgenoteerd, maar heeft de cijfers wel aan zijn investeerders gepresenteerd. 

In de eerste helft van het jaar draaide Uber ook al een verlies van minstens 1,2 miljard dollar, zeggen bronnen die bekend zijn met de cijfers. De resultaten van de Chinese tak van Uber, die onlangs werd verkocht aan concurrent Didi Chuxing, zijn niet in het verliescijfer verwerkt. Inclusief de verkoop van UberChina werd een eenmalige nettowinst van 2,2 miljard dollar gemaakt.

Omzet

Uber heeft een enorme oorlogskas - in totaal haalde het bedrijf bijna 13 miljard dollar aan investeringen en leningen binnen. De startup heeft een waardering van 68 miljard dollar.

De omzet van het bedrijf steeg van 1,1 miljard dollar in het tweede kwartaal naar 1,7 miljard dollar in de drie maanden daarna. De bruto omzet - het totale bedrag dat Uber incasseert voordat het bedrijf zijn commissie int en chauffeurs betaalt - steeg van 5 miljard dollar naar 5,4 miljard dollar.

Het verlies van Uber zou voortkomen uit grote investeringen in het aantrekken van nieuwe chauffeurs, het opzetten van de bezorgdienst UberEats en onderzoek naar zelfrijdende auto's.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment