Zo’n 10 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt al over een slimme thermostaat. Omgerekend naar totale aantallen gaat het om 600.000 van deze smart home devices. Nog eens 8 procent verwacht tussen nu en een jaar een slimme thermostaat aan te schaffen. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper.

Er is al een aantal leveranciers van slimme thermostaten actief in Nederland. Energieleverancier Eneco verkocht tot dusver 320.000 stuks van zijn slimme thermostaat Toon en mikt op een miljoen verkochte Toons aan het einde van volgend jaar. Dat is overigens inclusief de Belgische markt. De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) biedt de slimme thermostaat Anna, maar het bedrijf kan niet zeggen hoeveel stuks daarvan al zijn verkocht. Energieleverancier Essent is sinds twee jaar de exclusieve energiepartner van Google-onderdeel Nest Labs, dat ook slimme thermostaten levert.

KPN introduceerde twee maanden geleden een slimme thermostaat in de markt als onderdeel van zijn SmartLife-aanbod. De thermostaat maakt gebruik van het Qivicon-platform, het IoT-platform dat Deutsche Telekom met een aantal partners aanvankelijk voor de Duitse markt ontwikkelde. Als onderdeel van zijn smart home-aanbod biedt Vodafone Eneco’s Toon.

Bredere uptake

Voor 2017 wordt er sowieso een bredere uptake verwacht door de komst van nieuwe toetreders en de lancering van nieuwe producten en diensten. Vorige maand kwam het (nog niet bevestigde) nieuws naar buiten dat het Britse Centrica, dat enkele jaren geleden Oxxio verkocht aan Eneco, plannen had om zijn slimme thermostaat Hive ook in Nederland te introduceren. Hive heeft een koppeling met Alexa, de digitale spraakassistent van Amazon, dat volgens geruchten zijn smart home-activiteiten in Nederland wil uitbreiden. Andere slimme thermostaten die ook ondersteuning voor Alexa bieden, zijn Nest en Honeywell.

Een bedrijf dat zijn komst naar de Nederlandse markt heeft bevestigd is de Franse startup Netatmo met de Netatmo Smart Thermostat. De Nederlandse startup ThermoSmart koestert juist internationale ambities na succes in Nederland. Het bedrijf startte twee jaar geleden met het aanbieden van slimme thermostaten. Tot dusver verkocht ThermoSmart al duizenden slimme thermostaten en dit aantal groeit snel.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment