Ongeveer 60 procent van de Nederlanders heeft begin deze maand het controlebericht van de alarmdienst NL-Alert ontvangen. Vier op de tien Nederlanders ontving de melding niet.

 

8,8 miljoen mensen van 12 jaar en ouder hebben het bericht ontvangen, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid donderdag op basis van een steekproef van TNS NIPO.

In totaal zijn er volgens het CBS 14,8 miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder. Van hen kreeg dus ongeveer 60 procent het bericht, dat werd verstuurd om het smartphone-alarmeringssysteem te testen. Het controlebericht dat een half jaar eerder werd verstuurd, kwam nog bij 8,3 miljoen mensen (56 procent) aan.

Berichten van NL-Alert worden sinds dit jaar via alle netwerken uitgezonden, zowel op 3G als 4G. Maar niet alle telefoons ontvangen de meldingen standaard. Sommige smartphone-eigenaren moeten hier zelf een instelling voor aanpassen. Op de site van NL-Alert worden daar instructies voor gegeven.

Sirenes

Vanaf 2020 wil het kabinet de luchtalarmsirenes afschaffen. NL-Alert en meldingen via televisie, radio en internet moeten de sirenes dan vervangen.

NL-Alert wordt al met enige regelmaat ingezet bij noodsituaties. Onder meer bij grote branden kan worden besloten om lokaal een melding te sturen naar alle smartphones. Op 1 mei werd dit voor de honderdste keer gedaan.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment