Miljoenen gebruikers kunnen vanaf deze week geen WhatsApp meer gebruiken. Het door Facebook overgenomen bedrijf is namelijk gestopt met het ondersteunen van oudere besturingssystemen.

Het begin van 2017 betekende voor een deel van de gebruikers van WhatsApp dat ze afscheid moesten nemen van de chat-app. De applicatie werkt sindsdien namelijk niet meer op smartphones die op Android 2.2 Froyo of ouders versies van Google’s besturingssysteem draaien. Ook iPhones met iOS 6 of ouder blijven achter, evenals smartphones met Windows Phone 7 en eerdere versies van Microsoft’s software. Ergens is dat natuurlijk onvermijdelijk. Android 2.2 kwam namelijk uit in 2010, wat al meer dan zes jaar geleden is. Toch zijn er in de jaren daarna nog goedkopere modelletjes verkocht, die nooit een software-update hebben ontvangen. Daardoor heeft een grote groep consumenten opeens geen toegang meer tot hun favoriete chat-app.

 

1 miljard

Dat zal vooral een probleem vormen in smartphonemarkten zoals India, waar het gemiddelde inkomen zeer laag ligt. Toch is de chat-app van het door Facebook overgenomen bedrijf daar zeer populair. Eind vorig jaar waren er meer dan 160 miljoen WhatsApp-gebruikers in India. Wereldwijd gaat het om meer dan 1 miljard gebruikers. Volgens WhatsApp is het een ontzettend moeilijke beslissing om oudere apparaten buiten te sluiten. Toch is het volgens het bedrijf noodzakelijk, omdat oudere besturingssystemen niet de mogelijkheid bieden om de app uit te blijven breiden. De afgelopen jaren is de app flink uitgebreid qua functies. Denk aan videobellen, het delen van gifjes, maar ook ingrijpendere veranderingen zoals het implementeren van encryptie. Dat soort updates vergen veranderingen aan de kant van degene die een bericht stuurt, maar ook aan de kant van de ontvanger. Daardoor kan het bedrijf niet zomaar de chat-app achterlaten qua updates maar wel nog laten werken op oudere besturingssystemen. Het is dus een kwestie van of alles, of helemaal niks.

Fragmentatie

Dit soort beslissingen zijn tekenend voor een groter probleem, de fragmentatie van Android. Vooral goedkopere toestellen worden uitgebracht met oudere versies van Google’s besturingssysteem, zonder ook maar enige updates. 0.1 procent van alle Android smartphones draait op Android 2.2. Dat klinkt als bijna niks, maar vergeet niet dat er meer dan 1.4 miljard actieve Android smartphones zijn. Dat komt dus neer op 1.4 miljoen toestellen die op Android 2.2 draaien, en dus hun toegang tot WhatsApp verliezen. Dat is onvermijdelijk en ‘normaal’, maar tegelijkertijd ook schrijnend.

Niet de enige

WhatsApp zal binnenkort ook stoppen met de ondersteuning van BlackBerry 10 OS, Nokia S40 en Nokia Symbian S60. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze besturingssystemen ook op 31 december 2016 zouden worden geschrapt, maar de WhatsApp heeft ze wat meer tijd gegeven. Het bedrijf van Facebook is daar overigens lang niet de enige in. Telegram is onlangs bijvoorbeeld stilletjes gestopt met het ondersteunen van Android smartphones die op 4.0 Ice Cream Sandwich of ouder draaien. Ook Skype werkt enkel op nieuwere versies van Android.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment