Onderzoekers van de Iowa State University in de Verenigde Staten hebben een batterij ontwikkeld die binnen dertig minuten oplost in water.

 

De 2,5 Volt-lithium-ion-accu kan een normale rekenmachine ongeveer vijftien minuten van stroom voorzien. De batterij zelf is 1 millimeter dik, 5 millimeter lang en en 6 millimeter breed. Het omhulsel van de batterij is gemaakt van een oplosbaar polymeer.

Oplosbare batterijen kunnen handig zijn voor militaire doeleinden, maar ook voor de medische sector in de vorm van implantaten die niet operatief verwijderd hoeven te worden. 

Het is niet de eerste oplosbare batterij die wordt ontwikkeld. Twee jaar geleden, bijvoorbeeld, ontwikkelden wetenschappers van de universiteit in Illinois nog een batterij die in elf dagen oploste.  De nieuwe batterij is volgens de makers dan ook de eerste batterij die dit soort "kracht, stabiliteit en houdbaarheid demonstreert". 

Het zal nog even duren voordat dit soort batterijen gereed zullen zijn voor productie. Het ontwikkelen van deze batterij kostte meerdere pogingen. Daarnaast is er nog meer onderzoek nodig om de batterij uit te rusten met een voltage dat gelijk is aan een 'normale' batterij.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment