Het advocatenkantoor dat Artem Vaulin in de Verenigde Staten representeert, vraagt de VS de zaak tegen de vermoedelijke eigenaar van KickAssTorrents te staken en hem vrij te laten omdat de site zelf geen met copyright beschermd materiaal aanbood, maar slechts torrent-bestanden.

De dertigjarige, uit Oekraïne afkomstige Artem Vaulin werd eind juli door de Poolse politie gearresteerd en zit sindsdien in een gevangenis in Warschau. De VS klagen Vaulin aan vanwege het strafbaar inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten en voor het plannen van witwasactiviteiten.

Volgens de verdediging van Vaulin in de VS zijn de aantijgingen nergens op gebaseerd, schrijft Torrentfreak naar aanleiding van een e-mail die de verdediging heeft gestuurd. In de e-mail staat onder andere dat ze vragen om de aanklachten in te trekken en Vaulin zo snel mogelijk uit de gevangenis te halen.

Een van de argumenten die de verdediging van Vaulin aanhaalt, is dat KickAssTorrents zelf nooit materiaal heeft gehost met inbreukmakend materiaal. De torrent-bestanden zelf bevatten slechts tekstbestanden die geen auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten, halen de advocaten aan. Er is andere software nodig om vervolgens elders gehost materiaal te verkrijgen.

Ook zeggen ze dat het niet mogelijk is om onder de Amerikaanse wet iemand van buiten de VS voor copyrightschendingen op te pakken omdat 'het onbetwiste axioma is dat de copyright-wetten van de VS geen buiten het staatsgebied vallende toepassing hebben'. Daarnaast geven de advocaten aan dat de servers van KickAssTorrents niet in de VS staan, maar in Canada.

De Digital Millenium Copyright Act zou ook geen tweedelijns-copyrightschending als crimineel zien en omdat KickAssTorrents slechts een zoekmachine is naar tekstbestanden, zien de advocaten ook daar geen schending.

De aanklacht bestaat ook uit misinterpretatie en misleidende aantijgingen met betrekking tot de technologie achter BitTorrent en hoe KickAssTorrents opereerde. Zo worden geen specifieke voorbeelden aangehaald waarbij de eigenaar van de site met downloads te maken heeft. De advocaten durven zelfs te stellen dat de onderzoekers van het National Homeland Security-onderzoeksteam de personen zijn geweest die in de afgelopen 180 dagen copyrightschendingen hebben gedaan.

In de brief roepen de advocaten dan ook op tot het snel vrijlaten van Vaulin op borgtocht. In de brief wordt nergens gerefereerd aan het eventuele eigenaarschap van Vaulin van KickAssTorrents. De advocaat die Vaulin verdedigd, Ira Rothken, is dezelfde die eerder Kim Dotcom bijstond.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment